Víte, že rebarbora je velmi zdravá? Patří mezi takzvané "nesladké ovoce". Pravdou ovšem je, že REBARBORA je ZELENINA! :-)
Obsahuje spoustu vitamínů skupiny B, kyselinu listovou a pantotenovou, je zdrojem fosforu, železa, hořčíku, jódu, manganu a draslíku. Je velmi močopudná a váže na sebe tuk, detoxikuje organismus, posiluje krvetvorbu, podporuje metabolismus a pečená či vařená může snižovat riziko rakoviny.
Kyselina pantotenová prospívá zdravé pleti a vlasům.
Rozhodně se při tepelné úpravě rebarbory vyhněte se kontaktu s hliníkovým nádobím.
Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou (oxalovou), která ovlivňuje rovnováhu vápníku v těle. Ideální je kompenzovat kyselinu potravinami obsahujícími vápník (udělat koláč s rebarborou a tvarohem nebo přidat třeba zakysanou smetanu).