✅ Agar označovaný také jako agar-agar nebo kanten, je přírodní čistě rostlinný polysacharid s vysokou gelující schopností vyskytující se v červených mořských řasách v oblasti Japonska, Indie a Nového Zélandu.
V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek a najdeme ho pod označením E406.
Díky své vysoké želírující schopnosti se používá jako náhražka želatiny. Taje při teplotě 96°C a narozdíl od želatiny tuhne již při 40°C, není tedy nutné výsledný produkt dávat do lednice, ten zůstává stálý i za vyšších teplot.
Je známý i pod názvem japonská želatina nebo čínská tráva. Nachází se v mnoha výrobcích asijské kuchyně. Jeho použití je široké, od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty, různá želé a pudinky, nalezneme jej také v tavených sýrech, mléčných a masných výrobcích.
V lékařství se využívá jako projímadlo. Pro tělo je to nestravitelná látka, z těla odchází nepozměněn, ale podporuje rozmnožování probiotik.
Agar vzniká povařením mořské řasy tengusa, vzniklý vývar má po vychlazení gelovitou konzistenci až nakonec ztuhne. Vzniklá hmota se suší, krájí a mele na výsledný bílý, lehce nažloutlý prášek.
✴️ Zajímavost:
Stejně jako želatina tak i agar netuhne za přítomnosti enzymů z čerstvého ovoce, jako je kiwi, papája, ananas, mango či broskve. Agar se používá také jako léčivý obvaz u domorodných kmenů.
✴️ Pozitivní účinky:
✅ Kvalitní agar obsahuje spoustu látek blahodárných pro lidský organismus. Jedná se o čistě přírodní produkt, v němž najdete: železo, vápník, hořčík, jód, další stopové prvky.
- z výživového hlediska je agar rozpustná vláknina, a ta je důležitá pro zdravou střevní mikroflóru
- je nekalorická, díky tomu, že neobsahuje prakticky žádné bílkoviny, tuky ani cukry
- ideální pro vegany a vegetariány